En cigarr – livsnjutarens favorithantverk

Vad signalerar cigarren som gåva? Cigarren är ett en mytomspunnen och eftertraktad lyxvara. Vi förknippar den med fest, viktiga tillfällen i livet och maktens korridorer. Dess kulturella status kan knappast överskattas.

Känner du en riktig livsnjutare? Någon som förkroppsligar konsten att leva i nuet? Om denna någon dessutom snart fyller år – tar sin universitetsexamen – eller får sitt första barn – kan en exklusiv cigarr vara ett perfekt presenttips.

Cigarrer och pondus

Röker man en cigarr hamnar man omedelbart i gott sällskap. Världshistorien är nämligen full av kända cigarrökare. Winston Churchill syntes till exempel ofta med en cigarr i munnen. En bild av den brittiske premiärministern som blivit så ikonisk att en av Churchills halvrökta cigarrer nyligen såldes på auktion. Den tio centimeter långa, och över sjuttio år gamla, stumpen inbringade då cirka 97 000 kronor. Ett verkligt dyrbart rökdon!

Kan man med gott samvete ge bort en nikotinvara? I en opinionsartikel för SVT Nyheter hävdar cigarrmästaren André Bornecrantz Dias att man måste göra skillnad på cigaretter och cigarrer. Cigarren röks bara med munbloss och sällan på allmänna platser, bland barn och andra icke-rökare. Det är också viktigt att komma ihåg vilket enormt hantverk som ligger bakom cigarren:

En premiumcigarr passerar 300 händer från frö till färdig produkt och lagringen av en cigarr tar minst tre år. Kan produktionen ske på ett naturligt sätt utan skadliga bekämpningsmedel borde den uppmuntras. – SVT Opinion

Och om man behöver övertygas ytterligare om cigarrens stilmässiga övertag mot cigaretten kan man bara ta en titt på bilden som togs då Olof Palme tog en rökpaus tillsammans med Fidel Castro. Oavsett vad som är ens politiska ställning kan man knappast förneka att Palmes cigarett ser torftig ut i jämförelse.

Post Navigation