Tecken på att du hör dåligt

Om du hör dåligt kanske du inte ens vet om det. Låter det konstigt? Det är det inte. Men genom att sammanställa vanliga tecken på dålig eller försämras hörsel kan du komma fram till om du hör sämre eller inte. Det gäller att vara uppmärksam på sig själv!

Fler än man kan tro lever med en hörselnedsättning. I Sverige är det runt en miljon människor som gör det och det finns stöd att få, av https://www.hearpeers.se/ exempelvis. Men samtidigt är det många som lider av nedsatt hörsel utan att veta om det. Här beskrivs vanliga tecken på att du hör dåligt.

Situationer i vardagen som förändrats

Om du drabbats av en hörselskada är det vanligt att du uppfattar att saker och ting dig har förändras. Men det betyder inte att du förstår varför. Det kan vara så att du märker följande, vilka enligt folkhälsa.nu är tecken på hörselskada:

 

  • Att du hör sämre än andra människor.
  • Att du tycker att andra talar otydligt.
  • Att andra säger att du har högt ljud på Tv:n.
  • Att du tycker att din telefon har dåligt ljud eller pratar lågt med dig i telefon.
  • En känsla av lock för öronen.
  • Att du har svårt att höra om många pratar på en gång.

Tecken på tinnitus

Det kan även vara så att du märker tecken på tinnitus, en vanlig hörselskada. Vårdguiden skriver att vanliga tecken på det är att det piper eller susar i ditt öra.

Buller och oljud i samhället ökar antalet hörselskador

Tyvärr är det så att vi idag lever i en modern miljö som bäddar för hörselskador på många vis. Såhär skriver Nyheter24 om det i en artikel:

”Ljudnedsmutsning kostar samhället miljarder. Utöver samhällskostnader på tre miljarder kronor om året i sjukersättning och aktivitetsstöd, tillkommer också lidande med nedsatt hörsel, tinnitus och allmän trötthet.”

Post Navigation